07.02.2024 14:05

MHD VE FRÝDKU-MÍSTKU BUDE OPĚT O NĚCO MODERNĚJŠÍ A EKOLOGIČTĚJŠÍ

Cestující frýdecko-místeckou MHD se dočkají změny. Od léta je bude vozit flotila dvanácti nových elektrobusů. Novinkou budou také LED panely na zastávkách.

Městská hromadná doprava ve Frýdku-Místku bude modernější a ekologičtější. Město ve spolupráci s dopravcem Transdev Slezsko a.s., provozovna Frýdek-Místek (dříve ČSAD Frýdek-Místek a.s.) do ulic vypustí 12 nových elektrobusů SOR. S obměnou vozového parku začalo již na sklonku loňského roku, když uvedlo do provozu dva vozy SOR na CNG pohon, pořízené z uspořených prostředků.

„Úspěšně jsme dokončili projekt na pořízení 12 plně bezemisních elektrobusů. Proběhla soutěž a již jsme podepsali kontrakt s výrobcem. Jedná se o elektrobusy s nejsilnější možnou kapacitou baterií. Zároveň budou vybaveny klimatizačními jednotkami pro cestující a tepelnými čerpadly pro ohřev vozidel v zimních měsících. Všechny prvky budou poháněny výhradně elektřinou, takže nevytvářejí žádné dodatečné emise,“ vysvětlil ředitel osobní dopravy Transdev Slezsko a.s Jakub Vyvial.

Kromě běžné výbavy budou nové elektrobusy doplněny prvky v nejvyšším možném standardu. Bezpečnost cestujících zvýší kamerový systém, ve vozech bude připojení WIFI, systém hlášení pro nevidomé a nový typ odbavení pomocí QR kódů. Po nákladově turbulentním roku 2022, kdy se ceny zemního plynu (CNG) a elektřiny zvýšily v násobcích, se Transdevu loni povedlo tyto komodity stabilizovat a ceny zafixovat na příznivé úrovni.

„Transdev nám tak vrátí z provozní dotace do našeho rozpočtu zpátky pět milionů korun. Jsem velice rád, že se poskytovateli dopravních služeb spolu s městem daří. Společně obměňujeme vozový park, zkvalitňujeme služby a zvedáme úroveň MHD ve městě. Je pro mě důležité, že občanům můžeme zajistit kvalitní dopravu,“ řekl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Náklady na pořízení elektrobusů přesahují 140 milionů korun, přičemž 85 % částky pokryjí dotace z projektu IROP, zbylých 15 % uhradí dopravce.

Lepší informovanost o spojích přinesou nové technologie – elektronické informační tabule, jízdní řády E-paper nebo akustické informace. 

Ve výrobě je 9 informačních LED panelů, které budou na jaře nainstalovány na pěti nástupních místech veřejné dopravy a to na zastávky Anenská v obou směrech, poliklinika v obou směrech, stejně tak i v zastávkách Ostravská a Frýdlantská, devátý panel pak na nově zrekonstruovanou zastávku Politických obětí. Bude je napájet noční proud z veřejného osvětlení, který se následně uchová v baterii LED panelu. Ta zásobí panel energií v době, kdy veřejné osvětlení nesvítí. Dvacet zastávek pak bude osazeno technologií E-Paper.  Dopravce bude průběžně vyměňovat také poslední verze tištěných jízdních řádů na zastávkách.

Zdroj: frydekmistek.cz

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)