23.11.2023 21:13

ZREKONSTRUOVANÁ ZASTÁVKA POLITICKÝCH OBĚTÍ JIŽ SLOUŽÍ VEŘEJNOSTI

Zrekonstruovaná zastávka Politických obětí na původním autobusovém stanovišti už slouží veřejnosti. Radnice nechala zkrátit a zrepasovat bytelnou ocelovou konstrukci nad nástupištěm. Cestující při čekání nově chrání prosklené zástěny, díky kterým se prostor opticky propojil s přilehlým parkem. 

Robustní ocelová konstrukce nad nástupištěm nebyla v dobrém stavu a její oprava byla nezbytná. Pracovníci technických služeb zastávku zkrátili, nainstalovali nové lavičky a osvětlení.

„Naším cílem je ve veřejném prostoru dělat i drobné úpravy, protože na detailu záleží a detaily tvoří celek. Pokud se díváme na město jako celek, jednou z drobností je úprava torza po bývalém autobusovém stanovišti, a tou je nová zastávka. Myslím, že se povedla ve všech ohledech. Je vzdušná, kryje i nástup do autobusů, je nově osvětlená, chrání cestující proti větru a dešti, od parku je prosklená. Takové řešení je čisté. Považuji zastávku za další střípek při řešení dopravní situace ve městě,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M). 

Ač je zastávka méně vytížená než v minulosti, jde o stále velmi využívanou zastávku v centru města. Železná konstrukce zastávky na bývalém autobusovém stanovišti má svůj osobitý charakter, je architektonicky zajímavá, zůstala na místě i z důvodu nostalgie v souvislosti s Válcovnami plechu. Jde o originál, který je zajímavější než typizované budky. Rozhodující byl také statický posudek, který potvrdil, že nosné konstrukce jsou v pořádku a mohou být zrekonstruovány.

„Na novou zastávku máme především pozitivní reakce a jsme rádi, že se lidem líbí. Jedná se o repasi původní zastávky, nástupní plocha je mnohem vyšší a umožňuje pohodlnější nastupování například starším lidem. Také je zastávka lépe zastřešená, aby nepršelo na lidi při vstupu do autobusu či výstupu z něj. Po opravě modré lávky přes Ostravici jsme tak vyřešili další problém ve městě a budeme pokračovat v rekonstrukcích problematických míst,“ potvrdil náměstek primátora pro rozpočet, finance, investice, životní prostředí a útvar hlavního architekta Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

NOVÁ PODOBA DOPRAVY VE MĚSTĚ

Radnice plánuje dát dopravě ve městě novou podobu. Současné autobusové nádraží bylo umístěno do problematického a nevhodného území mimo hlavní komunikační trasy u budovy okresní soudu a bude zrušeno. Nový a smysluplnější dopravní terminál, jeden dopravní uzel, má být nově vybudován přímo u vlakového nádraží.

„Dojde tak k napojení na sídliště Slezská a další oblasti, které se musí komplikovaně přecházet. Zrekonstruovaná zastávka na původním autobusovém stanovišti doplňuje frekventovaná nástupní místa na Ostravské a 8. pěšího pluku v Místku. V budoucnu má sloužit zrekonstruovanému Národnímu domu a Nové scéně, také kinu Vlast, knihovně a magistrátu v Místku,“ doplnil primátor Petr Korč.

Rekonstrukce zastávky vyšla na zhruba 4 miliony korun. Finančně nejnáročnější bylo pořízení příjezdové plochy pro autobusy. Novinkou je pilotní použití prefabrikovaných panelů. Díky tomu technickým službám odpadlo čekání na zatuhnutí betonu.

Zdroj: frydekmistek.cz, fotky Libor Solař

Reportáž TV Polar:  ZDE

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)