13.10.2016 13:21

DOPRAVNÍ SKUPINA 3ČSAD TESTUJE BEZEMISNÍ ELEKTROBUS SOR

Dlouhodobou snahou skupiny 3ČSAD je snižovat dopad provozu hromadné dopravy na životní prostředí v obsluhovaných městech, což se odráží především v nákupu vozidel s pohonem na zemní plyn, který ve srovnání s naftovými motory do ovzduší produkuje výrazně méně emisních látek.

Nyní dopravní skupina 3CSAD postupuje ještě dále – nově začíná testovat autobusy na elektrický pohon, jejichž motory neprodukují žádné emise a jsou tak maximálně šetrné k životnímu prostředí.

Moderní nízkopodlažní bezemisní elektrobusy jsou určeny pro přepravu osob v městském i meziměstském provozu. Svými užitnými vlastnostmi jsou však rovněž vhodné pro přepravu osob v turistických oblastech, chráněných národních parcích či horských střediscích.

Aktuálně 3CSAD testují elektrobus s označením SOR EBN 8. Cestující si budou moci elektrobus vyzkoušet nejprve v MHD Hranice, a to od 17. října. Následně bude elektrobus testován v některém z provozů ČSAD Havířov a.s. a ČSAD Karviná a.s.

Krom nulových emisí se elektrobus vyznačuje mimořádně tichým provozem, což cestující na palubě jistě ocení.

Sor EBN 8 může přepravovat až 50 cestujících, z nichž se 16 může posadit. Kapacita Li-ion baterie je 172 kWh, dojezd je uváděn okolo 130 km. Motor má výkon 120 kW, konstrukční rychlost činí 80 km/h. Vozidlo je dvoudveřové (první dveře jednokřídlé, druhé dvoukřídlé), u druhých dveří se nachází ručně výklopná plošina, naproti nim pak místo pro invalidní vozík či kočárek. Vůz je vybaven naftovým topením.

Rozměry elektrobusu: délka 8 000 mm, šířka 2 525 mm, výška 2 920 mm.

Hmotnost prázdného vozu je 8 900 kg.

Článek a fotografie naleznete také na online magazínu trilistek.cz a zde:5E4 8103

trilistek.cz/hromadna-doprava-bez-negativniho-dopadu-na-zivotni-prostredi-testujeme-bezemisni-elektrobus-sor/

Zdroj: Tisková zpráva 3CSAD

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)