11.11.2019 13:10

OD PROSINCE V AUTOBUSECH JEN S KARTOU ODIS, KREDITKOU NEBO ZA PENÍZE

V rámci celého MS kraje dochází k sjednocení systému odbavení cestujících ve veřejné dopravě. Od 9. prosince bude platit také v rámci MHD zdarma. Cestující tedy budou odbaveni pouze prostřednictvím karty ODIS nebo bankovní karty nebo zaplatí jízdné v hotovosti.

Připomínáme cestujícím, kteří doposud v rámci městské hromadné dopravy využívali zelenou kartu na MHD zdarma, že si musí co nejdříve vyřídit celokrajskou čipovou kartu ODIS. Ta už je nutná pro odbavení v příměstských (krajských) autobusech. Od 9. prosince nebudou v autobusech akceptovány zelené čipové karty.

Výměnu karet i nahrávání tarifů zajišťuje (krajská) společnost KODIS . O čipovou kartu lze zažádat na jakémkoliv dopravním infocentru společnosti KODIS, mimo jiné také na autobusovém nádraží Na Poříčí ve Frýdku.

Provozní doba :

  • pondělí - pátek              07:00 - 18:00 hodin

O kartu ODIS lze zažádat i přes internet – eshop ODISky https://eshopfrydekmistek.3csad.cz/ . Po registraci a vyplnění potřebných údajů lze zvolit i místo pro doručení vyhotovené karty. Kartu si můžete nechat zaslat domů nebo přímo do přepravní kanceláře autobusového nádraží ve Frýdku (v tomto případě se o stavu vyřízení karty dozvíte po přihlášení do systému).

Pro aktivaci karty je nutné dostavit se do přepravní kanceláře na autobusovém nádraží ve Frýdku. Zde vám na kartu nahrají požadovaný roční kupón na MHD zdarma. Co mít s sebou – zda a kdy doložit doklad o bezdlužnosti viz níže.

Roční časovou jízdenku v ceně 1,-Kč, platnou v obvodu a v prostředcích městské hromadné dopravy ve Frýdku-Místku lze prozatím na čipovou kartu ODIS nahrát pouze v dopravním infocentru ve Frýdku-Místku, na autobusovém nádraží, Na Poříčí 3530.

Žádost o vydání ODISKY lze vyzvednout na místě nebo stáhnout z webu ČSAD https://www.3csad.cz/media/files/45/file/fm-zadost-o-vydani-odisky.pdf   spolu se Souhlasem se zpracováním osobních údajů.

K žádosti o vydání karty ODISka je nutné doložit barevnou fotografii formátu 35x45 mm (v případě elektronické žádosti se fotografie v požadovaném formátu nahrává elektronicky). V případě, že o ODISku s kuponem na MHD zdarma žádáte poprvé je nutno doložit také doklad o bezdlužnosti, který vystavuje magistrát – viz níže.

Poplatek za vydání ODISky činí 130,-Kč.

Doba pro vystavení ODISky je 21 dnů.

Příklad č. 1

Měním kartu na MHD zdarma za ODISku:

  • vyplněnou Žádost o vydání ODISKY a Souhlas se zpracováním osobních údajů 
  •  fotografii o rozměrech 35x45 mm
  • průkaz totožnosti – OP
  • při převzetí nové karty ODIS předložíte také dosud užívanou kartu na MHD zdarma (zelenou)
  • roční kupón na MHD zdarma vám bude přehrán na kartu ODIS
  • není nutné dokládat potvrzení o bezdlužnosti vůči městu

Příklad č. 2

Jsem již držitelem karty ODIS, MHD zdarma jsem zatím nevyužíval, ale mám o to zájem. 

  • je nutné vyřídit si potvrzení o bezdlužnosti vůči městu
  • potvrzení vydává na počkání magistrát, ulice Radniční 1148, Frýdek
  • k vystavení potvrzení magistrátu je nutné předložit průkaz totožnosti (OP, pas), za nezletilé děti vyřizují potvrzení o bezdlužnosti rodiče a na magistrátu předkládají rodný list dítěte nebo jeho kartičku zdravotní pojišťovny
  • vystavené potvrzení o bezdlužnosti následně předložíte v přepravní kanceláři na autobusovém nádraží, kde vám bude na kartu ODIS nahrán roční kupón na MHD zdarma v rámci MHD Frýdek-Místek (bezdlužnost lze doložit až při vyzvednutí ODIS karty)
  • v případě zájmu lze nahrát také finanční hotovost do tzv. elektronické peněženky (v rámci ODIS lze použít při platbě v příměstských autobusech nebo platbě vlakové jízdenky)

Příklad č. 3

Nejsem držitelem žádné karty, chci si vyřídit kartu ODIS a využívat možnost MHD zdarma ve F-M.

  • vyplněnou Žádost o vydání ODISky a Souhlas se zpracováním osobních údajů (lze vyzvednout na místě nebo stáhnout z webu ČSAD - viz příklad 1).
  • fotografii o rozměrech 35x45 mm,
  • průkaz totožnosti, v případě studentů doklad prokazující studium
  • potvrzení o bezdlužnosti vůči městu – viz příklad č. 2
Zdroj: frydekmistek.cz

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)