09.05.2012 23:22

REKREAČNÍ LINKA NA LYSOU HORU ZAHÁJILA OSMOU SEZÓNU

Rekreační linka Raškovice, Ondráš - Lysá hora zahájila ve středu 9.5.2012 již osmou sezónu.

Území Lysé hory - nejvyššího vrcholu Moravskoslezských Beskyd (1323m.n.m.) - je cenným jádrovým územím Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Do takovýchto oblastí je ze zákona o ochraně přírody a krajiny zakázán vjezd motorových vozidel mimo silnice a místní komunikace. To se týká i úseku mezi Papežovem a vrcholem Lysé hory a tudy vedoucí přístupové účelové komunikace. Pro značný zájem veřejnosti o návštěvu této lokality, zejména z řad zdravotně handicapovaných občanů byly usnesením vlády v roce 2005 a 2006 povoleny ČSAD Frýdek-Místek, a.s. výjimky z tohoto zákazu pro pravidelný sezónní výjezd od 1.5. do 30.9. jedním vozem 2x týdně mimo soboty, neděle a svátky.

Autobus jezdí každou pracovní středu a pátek. Odjezd ze zastávky Raškovice, Ondráš je v 8.30, zpět z Lysé hory v 11.20. Termín zahájení přepravy je vždy upřesněn dle sjízdnosti účelové komunikace, zahájení je však předpokládáno vždy v květnu-letos provoz zahájen 9.5. Ukončení jízd 26.9.2012.

Ve voze, který jede ve středu, je vždy přednostně vyhrazeno 10 míst pro tělesně postižené občany. ( Tato skutečnost byla také podmínkou pro povolení středečního výjezdu na Lysou horu-zpočátku byla udělena výjimka pouze pro výjezd v pátek)

Předplatní jízdenky je možno zakoupit v přepravní kanceláři na autobusovém nádraží ve Frýdku-Místku. Pokud po nastoupení všech osob se zakoupenou předplatní jízdenkou zůstanou v autobuse volná místa, mohu nastoupit další čekající cestující, kteří si koupí jízdenku přímo u řidiče. Předplatní jízdenky je možné objednat i telefonicky nebo mailem a po zaplacení si je nechat zaslat poštou.

 Na lince se nepřepravuje pes, jízdní kolo a kočárek.

Zpáteční jízdenka stojí 150,- Kč  (děti do 15.let 100,- Kč)  Jednosměrná jízdenka tam nebo zpět 85, -Kč (děti do 15.let 65,- Kč)

První letošní výjezd 9.května byl ve znamení krásného slunečného počasí. Autobus byl obsazen zhruba ze tří čtvrtin (plná obsazenost bývá v prázdninových měsících) , cesta proběhla bez jakýchkoliv komplikací a tak si i ti, kteří by se na vrchol ze zdravotních důvodů jinak nedostali, mohli vychutnat neopakovatelnou atmosféru nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd, nadýchat se svěžího horského vzduchu, pokochat se jedinečným výhledem do okolních údolí i na vrcholky blízkých i vzdálenějších pohoří, občerstvit se v bufetu a třeba i zjistit jak pokračuje výstavba dvou nových chat - Slezského domu a Bezručovy chaty.

Autobusová linka tak začala osmým rokem plnit svůj účel a přispívat ke spokojenosti občanů z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Fotogalerie zde 5T5 9274

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)