11.04.2013 09:50

ROZLUČKOVÁ FOTOJÍZDA S POSLEDNÍ PROVOZNÍ KAROSOU ŘADY 700 VE SKUPINĚ 3ČSAD

Karosy řady 700 vyráběné vysokomýtským podnikem Karosa v letech 1981 až 1997 tvořily od první poloviny 80.let minulého století základ vozového parku takřka všech městských dopravních podniků i státních podniků ČSAD, nejinak tomu bylo i na začátku 90.let v nově transformovaných a zprivatizovaných firmách ČSAD či u nově vznikajících soukromých autobusových dopravců.

Přestože od zahájení sériové výroby těchto dnes již takřka legendárních vozů uplynulo více jak 30 let, stále ještě je možné se "sedmičkovými" Karosami setkat i v běžném provozu na pravidelných autobusových linkách. Většinou je tomu sice u menších individuálních dopravců, ale poslední kusy dosluhujících "sedmistovek" můžeme objevit i ve větších podnicích.

V Moravskoslezském kraji se s posledními sloužícími vozy tohoto typu můžeme setkat prakticky již jen u dvou dopravců. Prvním z nich je Městský dopravní podnik Opava a.s., v jehož autobusovém parku najdeme jednu Karosu B 732 jezdící pod evidenčním číslem 111 (OPA 18-84, r.v.1990), nyní sloužící již jako záložní vůz. Druhý autobus stejného typu, tedy rovněž Karosa B 732, pak dosud jezdí v barvách ČSAD Havířov a.s. a představuje tak poslední provozní Karosu řady 700 v dopravní skupině 3ČSAD. Jedná se o vozidlo KIA 75-07 vyrobené v roce 1996. Od uvedení do provozu jezdilo jak na městských, tak na příměstských linkách zajišťovaných ČSAD Havířov a.s., nyní slouží rovněž jako záložní. (Pro úplnost dodejme, že v rámci 3ČSAD jeden vůz Karosa C 734 FMA 60-43 dosluhuje jako servisní vozidlo v ČSAD Frýdek-Místek a.s.).

A právě s havířovským vozem KIA 75-07 uspořádalo občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz ve spolupráci s ČSAD Havířov a.s. v neděli 7.dubna 2013 rozlučkovou fotojízdu. V průběhu akce, které se účastnilo asi 16 autobusových nadšenců, zavítal autobus na nespočet autobusových zastávek jak v samotném Havířově, tak i v jeho okrajových částech nebo i mimo město (Petřvald, Albrechtice). Při každém zastavení následovalo důkladné nafocení vozu všemi zúčastněnými fanoušky, mnohdy za udivených pohledů cestujících čejakajících na zastávce na pravidelný spoj. Ale pro skalního "šotouše" nic neobvyklého. Tomu jde přece o ten nejlepší záběr a pro něj často překoná i svůj ostych a upřených zraků okolí si nevšímá. A navíc, tentokrát je podpořen houfem svých spolufanoušků a tak je situace poněkud jiná než když čeká s fotoaparátem na objekt svého zájmu zcela osamocen. Tady si navíc může dovolit i jisté "nadstandardní požadavky". A tak se mnohdy s vozem popojíždělo dopředu i dozadu, nalevo i napravo, tu o jeden, tu o dva metry (možná i centimetry) blíž nebo dál k objektivům, jen aby byl vůz co nejlépe nasměrován a nasvícen sluncem, které, k radosti všech fandů, alespoň na část dopoledne vykouklo zpoza zatažené oblohy. Nakonec je tedy vše nafoceno, zdokumentováno a komu by to náhodou bylo málo, má možnost zúčastnit se ještě podvečerní jízdy do okrajových částí Havířova a doplnit své záběry o další lokace.

Nedělní fotojízda se vydařila a poděkování všech proto patří občanskému sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jeho předsedovi Martinu Plačkovi, trpělivému panu řidiči Ondřeji Göghovi z ČSAD Havířov i všem zúčastněným za dobrou atmosféru celé akce.

FOTOGALERIE ZDE:  KAROSA B 732 KIA 75-07

 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)