12.06.2012 19:12

NOVÉ VÍKENDOVÉ LINKY MHD MAJÍ ZA SEBOU PRVNÍ DEN PROVOZU

Jak jsme psali na našem webu již dříve, v neděli 10.června 2012 vyjely na trasy MHD Frýdek-Místek dvě nové víkendové linky zajišťující dopravu do turisticky atraktivních lokalit frýdeckomístecka.Linka č.18 na Krásnou-Visalaje a linka č. 5 do obce Hukvaldy.

Rozšířila se tak síť stávajících čtrnácti linek městské dopravy, která již více než rok upoutává pozornost u nás ojedinělým projektem tzv. "MHD ZDARMA" . Ten spustil magistrát Frýdku-Místku v březnu roku 2011. Každý zájemce(nikoli pouze místní obyvatel), který se prokáže bezdlužností vůči městu si může vyřídit zelenou čipovou kartu a poté za 1Kč zakoupit roční časový kupon opravňující k využívání bezplatné MHD. Cílem projektu je podle zástupců města podpořit využívání veřejné dopravy a snížit tak negativní dopady dopravy individuální. Snaha zastupitelů se u cestující veřejnosti setkala s kladnou odezvou a počet přepravených osob během roku postupně narůstal. Statutární město se proto rozhodlo převzít některé víkendové spoje na "krajských" linkách a o sobotách a nedělích rozšířit síť MHD o výše uvedené spoje na Visalaje a Hukvaldy a podpořit tak kromě hromadné dopravy i cestovní ruch.
Obě cílové destinace patří mezi turisticky atraktivní lokality. Krásná, Visalaje-významná křižovatka turistických a cykloturistických cest Moravskoslezských Beskyd, Hukvaldy-rodiště Leoše Janáčka, zřícenina hradu, obora...
Doprava je stejně jako u ostatních linek MHD zajišťována podnikem ČSAD Frýdek-Místek a.s. Na Krásnou jede každý víkendový den v tarifu MHD 7 párů spojů, na Hukvaldy pak 5 párů. Linka na Krásnou nese nové číselné označení 18, spoje na Hukvaldy jsou implementovány do jízdních řádů stávající městské linky č.5, která byla tímto prodloužena. Nasazovány jsou vozy příměstské (Visalaje), do obce Hukvaldy vozy příměstské i městské. Některé spoje jsou pak obsluhovány i nízkopodlažními autobusy. Zajímavostí je i to, že linka č.18 měří v celé své trase 29km a je tak nejdelší v systému MHD FM. 
Obě linky budou provozovány minimálně do konce letošního roku. O jejich další existeci bude rozhodnuto na základě vyhodnocení jejich využívání.
Již první den provozu se téměř všechny spoje, zejména ty na Krásnou, těšily i přes nepříliš stabilní počasí poměrně velkému zájmu a lze předpokládat, že velkorysá nabídka města dostat se zdarma (příp.za 10 Kč-základní jízdné pro cestující bez zelené čipové karty) do turisticky atraktivních míst Moravskoslezského kraje nezůstane ani nadále bez odezvy a nové víkendové linky tak budou hojně využívány.

Fotogalerie z prvního dne provozu nových linek zde:  Vozy na nových linkách 5 a 18

Jízdní řády linky č.5:  portal.idos.cz/Data/pdf/L865005_120610_117066.pdf

Jízdní řád linky č.18: portal.idos.cz/Data/pdf/L865018_120610_117071.pdf
 

—————

Zpět


Kontakt



Ztráty a nálezy: 602 554 902 (Po-Pá 6:00 – 14:00)